Nieuws

Wat is de impact van de water­over­last op de kwa­li­teit van het kraanwater?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Door de wateroverlast is er ook heel wat bezorgdheid over het drinkwater in de Westhoek. In de Blankaart maakt De Watergroep drinkwater op basis van het water in het spaarbekken, dat nu omsingeld is door vies, bruin overstromingswater. Maar voor de productie van het drinkwater is dat geen probleem, klinkt het bij De Watergroep.

De Watergroep verzekert dat er geen probleem is rond de drinkwaterkwaliteit in de Westhoek, en dan specifiek in de buurt van de Blankaart. Daar maakt de groep drinkwater op basis van het water in het spaarbekken. "Het ruwe water uit het spaarbekken dat we gebruiken om drinkwater te produceren zit in een gesloten keten. Het overstromingswater in de omgeving wordt daar absoluut niet voor gebruikt", zegt teamleider Gerdy Vandekerckhove. 

Pompen

Door de overstromingen komt het water natuurlijk hoger dan normaal. Daardoor zijn inwoners bang dat ook het vieze overstromingswater vermengd geraakt in het spaarbekken. "Dat kan niet", zegt Vandekerckhove. "Wij pompen dat erin, dus zonder pompen gaat dat niet. En die pompen zijn allemaal uitgeschakeld."

Pas over een maand zal de productie opnieuw kunnen opstarten.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere