Nieuws

Vlieg­tuig met 45 ton goe­de­ren voor Gaza ver­trekt van­uit Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een vliegtuig met aan boord 45 ton aan humanitaire hulp vertrekt vandaag vanop de luchthaven van Oostende. Het is het achtste vliegtuig dat via een Europese luchtbrug noodhulp naar Egypte vliegt, en het eerste dat vanop een Belgische luchthaven opstijgt. 

De vlucht vanop Oostende bevat vooral medische hulp, maar ook een deel noodvoeding, zegt Commissiewoordvoerder Tom De Smedt. De Europese Unie betaalt de kosten voor de verschillende vluchten. Europees commissaris voor Crisishulp Janez Lenarcic was dinsdag in Oostende ter plaatse.

Mogelijk nog meer noodhulp vanuit Oostende

De komende weken volgen mogelijk nog meer vluchten met Europese noodhulp vanuit Oostende. "Het is een interessante locatie, onder andere voor medisch materiaal", zegt De Smedt. "Wat betreft vliegslots is Oostende ook iets flexibeler dan de grote luchthavens: bij zulke operaties wordt vaak last minute gepland."

De Commissie wijst er verder nog op dat de Europese humanitaire hulp enkel via geregistreerde humanitaire organisaties wordt verstrekt, zoals VN-agentschappen, internationale ngo's en organisaties zoals het Rode Kruis. Die partnerorganisaties moeten voldoen aan de "hoogste standaarden".

Belga
Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.