Nieuws

Vlaan­de­ren dreigt met hand­ha­vingstra­ject voor ver­waar­loos­de loket­ten­zaal sta­ti­on Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) maant de NMBS aan het stationsgebouw van Brugge en de historische lokettenzaal beter te onderhouden. Gebeurt dat niet, dan zal Vlaanderen een handhavingstraject opstarten. Voor de verwaarloosde beschermde stationsgebouwen van Tienen en Lier is Vlaanderen al zo'n traject opgestart. Dat heeft de N-VA-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Maaike De Vreese (N-VA) en Annick Lambrecht (Vooruit).

Onlangs heeft de NMBS aangekondigd dat de historische wachtzaal van het Brugse station (definitief) gesloten zou worden voor het publiek. De loketten zelf waren eerder al verhuisd. Er zijn ook al langer problemen met de historische lokettenzaal. Er is sprake van vochtproblemen en verwaarlozing.

Na felle kritiek van (erfgoed)verenigingen en politieke partijen hebben de NMBS en de stad Brugge intussen afgesproken dat de zaal een nieuwe toekomst zal krijgen.

station brugge interieur
Nieuws

Na luid protest sluit de historische lokettenzaal in het station van Brugge toch niet

Strafrechtelijke procedure

Volgens minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) dringen zijn diensten er al langer bij de NMBS op aan om de lokettenzaal beter te onderhouden. De N-VA-minister vraagt de NMBS een "duurzame toekomstvisie" voor het gebouw te ontwikkelen waarbij er rekening gehouden wordt met de wandschilderijen van René De Pauw.

Anders zal Vlaanderen een handhavingstraject opstarten. Die administratieve handhaving kan volgens Diependaele indien nodig overgaan in een strafrechtelijke procedure. "Ik hoop dat dat niet moet gebeuren bij de NMBS", aldus Diependaele. 

Vooruit-parlementslid Annick Lambrecht vroeg de minister of Vlaanderen niet kan helpen bij de financiering van de nodige renovatiewerken. "Het is niet aan Vlaanderen om dit op te lossen. De NMBS is eigenaar. We moeten de verantwoordelijkheid leggen waar ze ligt", aldus Diependaele. N-VA-parlementslid Maaike De Vreese deelt die visie. "De NMBS verwaarloost het erfgoed en Vlaanderen zou daar dan moeten voor opdraaien? Mijn hart bloedt wanneer ik de verwaarlozing in Brugge zie."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga