Nieuws

Vin­ken­zet­ting terug toe­ge­staan in 10km-zone rond Waregem.

2021-05-07 00:00:00 - Vinkenzetting terug toegestaan in 10km-zone rond Waregem.

Vinkenzetten is weer toegestaan in het toezichtsgebied van 10 kilometer rond een getroffen hobbypluimveehandelaar in Waregem.

Bij hem werd enkele weken geleden vogelgriep vastgesteld. Rond de haard is een beschermingsgebied van drie kilometer ingesteld en er was ook een toezichtsgebied van 10 km. Op vraag van Vlaams Parlementslid en burgemeester Kurt Vanryckeghem aan Federaal Minister Clarinval, heeft het FAVV nu besloten dat vinkenzettingen wel toegelaten worden in het toezichtsgebied van 10km. Dat was al eerder het geval voor de duivensport.

De vinkenzettingen in de 10 km-zone worden opnieuw toegelaten vanaf morgen onder enkele voorwaarden. Enkel vinken, die niet afkomstig zijn uit een 3 km-zone, kunnen deelnemen. De liefhebbers die binnen de straal van 3 km wonen van de besmettingshaard moeten helaas wel nog wachten. Voor hen zal het pas weer toegelaten zijn deel te nemen aan zettingen vanaf 14 mei.

Kurt Vanryckeghem: “Ik ben dankbaar dat de minister zo begaan is met onze vinkeniers. Na maandenlange stopzetting van de zettingen door corona ging men eindelijk terug kunnen opstarten en dan gooide de vogelgriep roet in het eten. Door de positieve beslissing van de minister en het FAVV kunnen vele vinkeniers opnieuw hun hobby opnemen.”

De redactie