Toch even moe­ten laten bezin­ken”: veer­tig ouders kre­gen fout geslacht van baby na test

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een veertigtal ouders in West- en Oost-Vlaanderen heeft na een prenatale niptest het verkeerde geslacht van hun ongeboren kindje doorgekregen. De fout gebeurde in het Maria Middelaresziekenhuis in Gent. Tine uit Anzegem is één van de toekomstige mama's die een verkeerde test kreeg. "We hebben het nieuws toch even moeten laten bezinken", vertelt ze.

Het gaat om een veertigtal ouders. De fout kwam pas na enkele weken aan het licht. Toen een gynaecoloog tijdens een echografie zag dat het een jongetje was, terwijl uit de niptest bleek dat ze zwanger was van een meisje.

Oorzaak: een technisch probleem bij het labo van het AZ Maria Middelares in Gent dat voor 7 ziekenhuizen de test uitvoert waarvan drie in onze provincie: Kortrijk, Izegem en Waregem.

Tine declercq

Tine Declercq

"Beetje een shock"

Tine Declercq uit Anzegem is meer dan 4 maanden zwanger.

"Wij hadden eerst te horen gekregen dat het een meisje was, maar nu na heranalyse zou het een jongetje zijn", vertelt Tine.

"Het eerste moment doet dat wat vreemd omdat je niet zeker bent of het enkel om dat geslacht gaat en ook niet om de resultaten zelf gaat. Het was een beetje een shock. Dat nieuws hebben we even moeten laten bezinken."

Voor mama Tine was het dus schrikken en ook het familiefeestje moet straks misschien opnieuw.

"Gelukkig nog geen meubeltjes gekocht, maar wij hadden wel al een 'gender reveal' georganiseerd, dus een feestje waarbij je het geslacht bekend maakt", zegt Tine.

Helemaal zeker is Tine nog steeds niet, want ook een echo gaf nog geen duidelijkheid. En of er een voorkeur is....?

"Dat is gevaarlijk om dat te zeggen. Misschien zal de baby het later nog zien op televisie, dus sorry nu al, maar we hebben een kleine voorkeur voor een jongen...", besluit Tine.

Maria Middelaresziekenhuis Gent 2
Kate Baert
Andy Debo