Nieuws

Tik­Tok­ker Flin­ke Jon­gen’ krijgt for­se werk­straf voor afper­sing en diefstal

Tik Tokkerbestuurderscabinetrein

Een bekende TikTokker uit Wingene is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 250 uur werkstraf voor afpersing en diefstal. Alexander T. (22) beroofde de minderjarige slachtoffers meestal op de trein en in stations. Het openbaar ministerie had 30 maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Een minderjarige jongen werd op 26 december 2022 in Wingene benaderd door TikTokker 'Flinke Jongen', Timerlan I. (21) en een minderjarige kompaan. Het slachtoffer werd gedwongen om zijn sigaretten en zijn jas van Moncler af te geven, anders zou hij gestoken worden. De beklaagden gaven de feiten toe, maar ontkenden het wapenvertoon.

Ook andere feiten

Tik Tokkerbestuurderscabinetrein
Nieuws

TikTokker 'Flinke Jongen' riskeert celstraf voor diefstal en afpersing

Het onderzoek wees uit dat T. in november 2022 op een gelijkaardige manier al een jas had buitgemaakt aan het station van Tielt. De speurders ontdekten dankzij een foto van de bankkaart van het slachtoffer dat de beklaagde in diezelfde periode in Sint-Niklaas een minderjarige had afgeperst op de trein. Ten slotte moest de TikTokker zich ook verantwoorden voor feiten op 14 december 2022 in het station Gent-Sint-Pieters. Twee minderjarige meisjes kwamen tussenbeide toen een groep jongeren een kameraad probeerde te bestelen, maar ze werden uiteindelijk zelf van hun geld beroofd.

Na ruim twee maanden voorhechtenis werd T. onder voorwaarden vrijgelaten. Sinds begin 2024 zit hij door een conflict met een treinbegeleidster echter opnieuw in de cel. Het OM vorderde 30 maanden effectieve celstraf. "Hij schepte er genoegen in om andere mensen schrik aan te jagen", aldus procureur Charlotte Vonck. Voor I. werd een jaar cel gevorderd.

"Hij schepte er genoegen in om andere mensen schrik aan te jagen"

Procureur Charlotte Vonck

Tot 250 uur werkstraf

De verdediging van de Tieltenaar stuurde aan op opschorting van straf, terwijl de raadsman van T. aandrong op een werkstraf. Meester Filip De Reuse hekelde de vordering en de berichtgeving in de media. "Ik heb de indruk dat we steeds zwaarder straffen onder invloed van de publieke opinie." Beide beklaagden drukten in hun laatste woord ook hun spijt uit. "Het was een periode dat ik fout bezig was en dat heb ik nu beseft", zei 'Flinke Jongen'.

De rechter veroordeelde T. tot 250 uur werkstraf. Daarbij werd rekening gehouden met de 50 uur werkstraf die hij eerder in Gent al kreeg. Zijn kompaan kreeg 100 uur werkstraf opgelegd. Als de beklaagden hun werkstraf niet of onvolledig uitvoeren, hangt hen alsnog respectievelijk 30 maanden en een jaar cel boven het hoofd.

"Het was een periode dat ik fout bezig was en dat heb ik nu beseft"

TikTokker 'Flinke Jongen' op rechtbank
Belga