Nieuws

Stroent Anthem’ over West-Vlaam­se boe­ren­stiel: rap­per uit Oost­kamp scoort in TikTok-challenge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"Stroent Anthem". Dat is de titel van een nummer dat het bijzonder goed doet op Tik Tok. In het filmpje bezingt rapper Tom Desmet (Key Controversy) uit Oostkamp de West-Vlaamse boerenstiel en West-Vlaanderen. En hij doet dat uiteraard in het plat West-Vlaams. Het is een antwoord op 2 rappers uit Gent en 2 uit Antwerpen die het op TikTok zo'n beetje tegen elkaar opnemen.

Rapper Key Controversy of Tom Desmet: "We zitten op 154.000 views in 36.000 uur nu. Hallucinant. Dat is echt 'crazy'. 'Insane' zou Acid zeggen."

Met zijn filmpje mengt Tom zich in de 'wedstrijd' op TikTok tussen twee Gentse en twee Antwerpse rappers. Key Controversy, want dat is zijn rappersnaam, vond dat West-Vlaanderen niet mocht achter blijven. Op enkele dagen tijd was zijn filmpje klaar.

"Het moest in het West-Vlaams. Als je het westen wil vertegenwoordigen, het is niet alleen Brugge maar heel West-Vlaanderen moet je afkomen met een heel sterk song waarin je West-Vlaanderen promoot op een komische noot. Het heeft geen zin om een tussentaal te spreken, Nederlands, Vlaams of Engels. ik heb gewoon mijn moedertaal aangenomen. En vollen bak zo plat mogelijk aan de slag gegaan."

410 N rapperkeycontroversy2

"Ik ken de boerenstiel"

Het filmpje is opgenomen bij de buren, maar Tom kent de boerenstiel door en door.

"Ik mag zeggen dat ik een boerenzoon ben", zegt Tom. "Ik heb als jong manneke meegeholpen tussen de koeien en de varkens met mijn papa en mijn mama. Ik ken de stiel wel. Het is zeker niet gefaket."

Persoonlijke nummers

Zes jaar al maakt Key Controversy Engelstalige muziek. In 2019 won hij een contest in Brugge, en in 2020 was hij geselecteerd voor Humo’s Rock Rally 2020. Zijn nummers zijn erg persoonlijk.

"Dat gaat over eenzaamheid, doorzettingsvermogen dat soms ontbreekt. 'Anxiety'. Angst in bepaalde situaties. De scheiding van mijn ouders zit daar in. Het feit dat ik 4 jaar gestudeerd heb voor industrieel ingenieur en dat ik dan goed aan het twijfelen was van wil ik nu doen. Zit er ook allemaal in."

Dankzij het succes van 'Stroent Anthem' gaat hij wellicht sneller overstappen naar het West-Vlaams.

Nathalie Dewulf
Andy Debo