Nieuws

Tik­Tok­ker Flin­ke Jon­gen’ ris­keert cel­straf voor dief­stal en afpersing

Tik Tokkerbestuurderscabinetrein

De bekende TikTokker Flinke Jongen uit Wingene riskeert 30 maanden cel voor afpersing en diefstal. Hij beroofde de minderjarige slachtoffers meestal op de trein en in stations. 

'Flinke Jongen' benaderde samen met een kompaan twee jaar geleden in Wingene een minderjarige jongen. Ze dwongen het slachtoffer om zijn sigaretten en zijn jas van Moncler af te geven, anders zou hij gestoken worden. De beklaagden gaven de feiten toe, maar ontkennen het wapenvertoon. 

Het onderzoek wees uit dat Flinke Jongen kort daarvoor op een gelijkaardige manier al een jas had buitgemaakt aan het station van Tielt. De speurders ontdekten dankzij een foto van de bankkaart van het slachtoffer dat de beklaagde in diezelfde periode in Sint-Niklaas een minderjarige had afgeperst op de trein. 

Ten slotte moest de TikTokker zich ook verantwoorden voor feiten op 14 december 2022 in het station Gent-Sint-Pieters. Twee minderjarige meisjes kwamen tussenbeide toen een groep jongeren een kameraad probeerde te bestelen, maar ze werden uiteindelijk zelf van hun geld beroofd.

"Genoegen in schrik aanjagen"

Flinke Jongen zat daarna in voorhechtenis maar kwam vrij onder voorwaarden. Sinds begin dit jaar zit hij toch weer in de cel door een conflict met een treinbegeleidster. Het Openbaar Ministerie eist nu 30 maanden effectieve celstraf. "Hij schepte er genoegen in om andere mensen schrik aan te jagen.". Voor zijn kompaan is een jaar cel gevorderd.

"Was fout bezig"

De verdediging van de kompaan vraag om opschorting van straf, de advocaat van Flinke Jongen dringt aan op een werkstraf voor zijn cliënt. Hij hekelt de eis voor de celstraf, én de berichtgeving in de media. "Ik heb de indruk dat we steeds zwaarder straffen onder invloed van de publieke opinie."

Beide beklaagden drukten in hun laatste woord ook hun spijt uit. "Het was een periode dat ik fout bezig was en dat heb ik nu beseft", zei 'Flinke Jongen'.

De rechter doet uitspraak op 25 april.

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse