
Bij een archeologisch onderzoek op de site van het Huis van Hamme in Brugge, hebben vorsers enkele spannende vondsten ontdekt die meer vertellen over het middeleeuwse leven in de stad.
Het classicistisch herenhuis uit de 18de eeuw op het Sint-Maartensplein wordt straks omgevormd tot acht luxe-appartementen en twee nieuwbouwwoningen. Tot in 2018 werd het stadspaleis gebruikt door basisschool Hemelsdaele. Voor de werken konden starten werd een uitvoerig archeologisch onderzoek bevolen. Uit vooronderzoek was namelijk gebleken dat er wel eens resten van middeleeuwse gebouwen te vinden zouden kunnen zijn.
Constructies
Archeologen van BAAC konden intussen de geschiedenis van het terrein reconstrueren, van de middeleeuwen tot vandaag. Zo ontdekten ze dat het gebied regelmatig overstroomde tijdens de vroege ontwikkeling van Brugge. Later in de middeleeuwen werd het terrein opgehoogd zodat het bewoond kon worden. van Dieter Iehs)
Leistenen
Ze vonden bewijzen van houten woningen met bakstenen vloeren en stevige stenen gebouwen. De oudste constructies dateren allicht uit de twaalfde eeuw. Maar de topstukken zijn allicht twee ingekraste leistenen. Op de ene leisteen zijn cijfers en letters te lezen, wellicht een oefening van een lerend kind. De andere steen toont een ridder die op een zwijn rijdt. Dat beeld kwam wel vaker voor in de middeleeuwse iconografie en duidt op zondig, risicovol gedrag.
