Nieuws

Na de water­over­last star­ten de opruimwerken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nu de ergste wateroverlast in de Westhoek achter de rug is, kunnen ze daar beginnen met de opruimwerken. Tussen Merkem en Noordschote heeft de technische dienst van Houthulst vanmiddag de weg gereinigd, want een laag modder en vuil maakten het erg glad en gevaarlijk. In Woumen, bij Diksmuide is landbouwer en uitbater van een ijssalon Lieven Vanassche gestart met de schoonmaak van zijn loods.

Lievens omwalde hoeve 't Madeliefje staat op een heuveltje, maar kwam al snel onder water te staan toen de IJzer overstroomde. Meer dan een week was eigendom zo goed als afgesneden van de buitenwereld. Een schoonmaakfirma maakt vanmiddag een loods die meer dan een halve meter onder water stond, weer proper.

Schoonmaak wateroverlast boerderij

Zo’n 150 runderen van Lieven verblijven nog altijd in een andere stal. De hoevewinkel, met onder meer zelfbereide roomijs, is al drie weken dicht: een serieuze streep door de rekening. Pas als het water volledig is weggetrokken, zal Lieven een eindbalans van de totale waterschade kunnen opmaken.

Schade

Ook aan de Driegrachtenbrug in Merkem is de technische dienst van Houthulst volop in actie om alle modder en vuil van de weg en van het fietspad te verwijderen. Het zorgde voor gevaarlijke situaties op de weg. In het oude weegbrughuisje, naast het Ieperleekanaal, stond het water bijna een halve meter hoog.

Maandagavond is er een informatiebijeenkomst voor alle inwoners uit Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge die schade hebben geleden door de watersnood. Ze komen er alles te weten over hoe je een schadedossier moeten indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Westhoek wateroverlast
Nieuws

Al 50 schademeldingen na extreme wateroverlast in Westhoek

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Lorenzo Dejonghe