Nieuws

Al 50 scha­de­mel­din­gen na extre­me water­over­last in Westhoek

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een vijftigtal mensen heeft de schade die ze leden tijdens de wateroverlast van de afgelopen weken gemeld bij het Rampenfonds. Het gaat vooral om landbouwers uit West-Vlaanderen. Dat zei minister Jan Jambon in de kamercommissie algemeen beleid. Volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout is er niet gerust op. Krijgen landbouwers wel hun geld terug van de verzekeringen? Want volgens de voorzitter van Groen had de overheid de waterellende, of toch de omvang ervan, kunnen vermijden.

"Het zal u misschien verbazen maar een Vlaamse regering heeft geen vat op het weer"

Vlaams minister-president Jan Jambon
2020-04-26 00:00:00 - Jeremie Vaneeckhout (Groen): "Leerlingen opvangen in lege kerken of sportzalen"

Volksvertegenwoordiger Jeremie van Eeckout van Groen stelde zich in het Vlaams Parlement de vraag of landbouwers wel een beroep zullen kunnen doen op de bredeweersverzekering.

"Bestaat de kans dat de verzekeraars verhaal halen bij de Vlaamse overheid, of andere overheden omdat er toch ministens impliciet een indruk bestaat dat een deel van de schade vermijdbaar was?"

"Het zal u misschien verbazen maar een Vlaamse regering heeft geen vat op het weer", antwoordde Vlaams minister-president Jan Jambon op de vraag.

2022-06-11 00:00:00 - Ventilus-ei moet gelegd worden volgens Jan Jambon

"Investeringen hebben erger voorkomen"

Dankzij investeringen in het verleden, zoals de bouw van de winterdijk en de samenwerking met Frankrijk in het Magetaux project, kon erger voorkomen worden, zegt Jambon.

"Ook tijdens de overstromingen in het IJzerbekken hebben de Vlaamse overheid en de Vlaamse Milieumaatschappij op het terrein met man en macht meegeholpen om het water tegen te houden. Doordat we hiermee risico's inperken, vinden we in de verzekeringssector een partner en geen tegenstander. Ik zie dan ook niet in waar u het haalt als zou de schade vermijdbaar zijn geweest."

Wateroverlast Westhoek
Nathalie Dewulf
Andy Debo