Nieuws

Schaat­sen ver­bo­den op Dam­se Vaart en Asse­broek­se Meersen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Sinds donderdag 11 februari ligt er een dun laagje ijs op de Damse Vaart. Daarom plaatsen Brugge en Damme vandaag rode vlaggen. Zo wijzen de steden er iedereen op dat het betreden van het ijs verboden is.

Pas als het ijs tussen Brugge en Sluis overal 12 centimeter dik is, kunnen de burgemeesters eventueel overgaan tot het toegankelijk stellen van het ijs. Nu is dat maar een paar centimeter. De dikte kan bovendien van plaats tot plaats sterk verschillen. Het ijs betreden bij rode vlag, is gevaarlijk.

“Natuurijs en zeker de kilometerslange brede Damse Vaart is aanlokkelijk om te betreden”, weet de Damse burgemeester Joachim Coens. “Maar het is even gevaarlijk. Om veilig ijspret toe te laten, is een dikte van 12 centimeter noodzakelijk. De metingen worden uitgevoerd door een duikploeg van de brandweer. Zij meten op verschillende vastgestelde plaatsen. De eerste meetresultaten wijzen op een dikte van amper 2 tot 3 centimeter.”

Assebroekse Meersen

Ook op de Assebroekse Meersen in Brugge is schaatsen verboden. De brandweer ging er vanmorgen meten, maar het ijs is er op meerdere plaatsen niet dikker dan acht centimeter. Het plan met aanvragen gaat dus niet door.

Burgemeester Dirk De fauw: “Vanmorgen voerde de brandweer metingen uit. Daaruit blijkt dat het ijs onvoldoende dik is om het te betreden. De politieverordening die stelt dat het verboden is om zich zonder noodzaak op het ijs te begeven van alle openbare waterlopen en vijvers gelegen op het grondgebied van de stad Brugge, blijft dus ook vandaag en de komende dagen van kracht. Op het overtreden van deze verbodsbepaling staat een gasboete.”

Schepen van Sport Franky Demon: “We zijn voorstander van meer sportmogelijkheden en willen mensen stimuleren om op een veilige en verantwoorde manier te schaatsen. We hadden graag een sportactiviteit toegevoegd aan het Brugs sport- en beweegaanbod. In deze coronatijden was dit voor heel wat families, natuurijsschaatsers en jongeren een lichtpuntje. Jammer, maar we mogen geen enkel veiligheidsrisico nemen. Een wandeling in de Assebroekse Meersen kan natuurlijk wel nog. Al wandelend kan je het mooie winterse landschap bewonderen.”

Torhout

Deze middag werd de dikte van het ijs opgemeten van de waterplassen op het Amazoneplein en Torwoud en van de vijvers van domein d'Aertrycke in Torhout. Jammer genoeg is het ijs niet sterk genoeg om veilig te schaatsen. Daarom blijft schaatsen op de Torhoutse plassen verboden. "Om veilig te kunnen schaatsen op natuurijs moet het ijs een dikte halen van 12 cm. We informeerden ons en maakten de nodige afspraken met de provincie, de beheerders van domein d'Aertrycke, de politie en de brandweer om ook de waterplassen in Torhout op te komen meten", aldus schepen van sport Rita Dewulf. "De brandweer heeft enkele ijsmeesters in dienst die alle West-Vlaamse plassen inspecteert op de dikte en kwaliteit van het ijs. Zo werd deze middag ook het ijs op het Amazoneplein, Torwoud en de vijvers van domein d'Aertrycke opgemeten. Het ijs was nergens dikker dan 5,5 cm. Als je weet dat ijs per nacht tot 1 cm kan aangroeien is de rekening snel gemaakt. We halen de veilige 12 cm dus niet dit weekend."

Kortrijk

Vanmiddag liet de stad Kortrijk aan Kortrijk Weide een boring uitvoeren. Ook daar is het ijs te weinig dik voor veilig schaats- en speelplezier in het weekend. Het schaatsverbod blijft dus gelden voor de stad en deelgemeenten.

 

2021-02-12 00:00:00 - Schaatsen verboden op Damse Vaart en Assebroekse Meersen - assebroekse.jpg
2021-02-12 00:00:00 - Schaatsen verboden op Damse Vaart en Assebroekse Meersen - ijs.jpeg
Ben Storme