Nieuws

Roe­se­la­re rekent op hulp van z’n inwo­ners tegen de opkomst van de Azi­a­ti­sche hoornaar

van links naar rechts: honingbij - wesp - Aziatische hoornaar - Europese hoornaar

van links naar rechts: honingbij - wesp - Aziatische hoornaar - Europese hoornaar

De Aziatische hoornaar is aan een opmars bezig in West-Vlaanderen. Doordat deze wesp geen inheemse soort is, vormt hij een bedreiging voor onze biodiversiteit. Stad Roeselare wil een beroep doen op z’n inwoners om de verspreiding van de soort in te perken. Voor de mens zijn ze nauwelijks gevaarlijk.

Verstoring biodiversiteit

De Aziatische hoornaar is een invasieve wespensoort die oorspronkelijk niet in onze contreien voorkomt. De wespen voeden zich met vliegende insecten en rijp fruit, wat een negatieve impact heeft op onze lokale honingbijen en insecten die onze planten bestuiven. Ze hebben hier weinig natuurlijke vijanden, zo vormen ze een risico voor onze biodiversiteit.

Mensen hoeven eigenlijk geen schrik te hebben van de soort, omdat ze redelijk mensenschuw is. Zoetigheid zegt de wesp ook niets. Enkel wanneer het nest bedreigd wordt, zou hij gevaarlijk uit de hoek kunnen komen.

Oproep aan de inwoners

Stad Roeselare introduceert nu de ‘lenteval’ om de Aziatische hoornaar te vangen. Door de specifieke vorm van de val wordt alleen deze soort gevangen, terwijl inheemse soorten en kleinere insecten zonder problemen kunnen ontsnappen. Stad Roeselare zoekt enthousiaste vrijwilligers die:

  • Tijdens maart en april een val in hun tuin plaatsen en die regelmatig kunnen controleren.
  • Zelf lokvloeistof maken en bijvullen. Hierover ontvang je nog meer informatie.
  • Beheren van gevangen hoornaars: kort in de diepvries voor verdoving en scheiding.
  • Bijhouden aantal gedode hoornaars en andere gedode insecten. 

Het is een uitstekende kans voor natuurliefhebbers om bij te dragen aan onze lokale ecosystemen. Inschrijven kan via de website van Stad Roeselare.

Robbe Van Damme
Celien Tanghe