Blij met maat­re­ge­len tegen water­over­last maar geld moet er komen’ (Alve­rin­gem)

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Experts hebben 70 aanbevelingen klaar om de Westhoek beter te wapenen tegen watersnood. De Vlaamse regering buigt zich morgen al over het rapport. Daarin denken specialisten aan een nieuwe waterkeringsmuur in Roesbrugge en een nieuwe permanente dijk in Stavele staan prominent in de lijst. Bij de Westhoekgemeenten zijn ze blij met de aanbevelingen maar ze hopen wel dat het nodige geld daarvoor vrijkomt.

Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters: "Er zijn een 70-tal acties op korte termijn, middellange en op langere termijn. Op korte termijn bijvoorbeeld willen we echt inzetten op het onderhoud van die waterwegen, ook de werken aan de sluizen in Nieuwpoort. En daar waar kritische punten zijn moeten we een aantal dijken versterken en verhogen."

Wateroverlast Westhoek
Nieuws

Nieuwe dijk & baggeren: zo willen experts watersnood in Westhoek vermijden

"Ik ben echt tevreden dat dit nu op Vlaams niveau besproken wordt."

Gerard Liefooghe, burgemeester van Alveringem

En Stavele, het dorp dat vlak naast de IJzer ligt is één van die kritische punten. Het plan voor een dijkverhoging rond de dorpskom ligt al klaar.

"Ik ben echt tevreden dat dit nu op Vlaams niveau besproken wordt", zeg burgemeester van Alveringem Gerard Liefooghe. "Als er één iets positiefs was aan deze overstroming is het dat de problematiek van de IJzer nu eindelijk breed erkend is als een probleem."

Stavele beschermen met een dijkverhoging die start aan de brug en dan ten oosten van het dorp ombuigt, moet volgens de burgemeester op korte termijn.

"De bedoeling is dat we het morgen bespreken op de regering, ik leg het zeker op tafel om te kijken welke acties we eerst doen en welke budgetten we daarvoor moeten uittrekken", zegt minister Peeters.

Wateroverlast

Op korte termijn

Op korte termijn, dat betekent dat de werken voor de aanleg van een aarden berm, in de achtertuin van de bewoners, volgend jaar al beginnen.

"Ons plan is klaar. Er is een studiebureau aangesteld. Er is ook al een raming. Alleen ontbreekt ons de financiering", zegt de burgemeester.

Voeten droog in Stavele alleen al kost zo'n 3,5 miljoen euro. Het plan met alle 70 aanbevelingen om de IJzervallei veilig te maken, daarvoor moet de Vlaamse regering wellicht heel diep in de buidel tasten.

Wateroverlast Westhoek
Stefaan Kerger
Andy Debo