Nieuws

Pri­meur! Eer­ste kui­ken van zee­aren­den Bet­ty en Paul komt pie­pen in de Blankaart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag is het allereerste zeearendje ooit in ons land geboren. Het gaat om het jong van de Europese zeearenden Betty en Paul die zich al sinds januari in de Blankaart hadden genesteld. Voorlopig is er sprake van een kuiken, maar mogelijk komt er nog eentje uit in de komende uren of dagen.

Het was conservator Guido Vandenbroucke die de geboorte als eerste opmerkte. Hij houdt het nest van Betty en Paul al even in het oog en zag vandaag verandering in het voedergedrag van de vogels.

“Ze begonnen duidelijk eten te geven met hun snavel naar beneden. Je merkt gewoon dat er leven gekomen is op het nest. Ook de houding van de zeearenden op het nest is veranderd. Ze zitten veel hoger, wat standaard gebeurt als er een jong is”, vertelt Guido.

Tweede kuiken?

Zeearenden leggen vaak twee eieren, dus het is goed mogelijk dat er in de komende tijd nog een jong komt piepen. “We gaan niet in het nest kijken met een drone, omdat we de vogels niet willen storen. De tijd zal dus moeten uitwijzen hoeveel kuikens er geboren zijn.”

“We gaan niet in het nest kijken met een drone, omdat we de vogels niet willen storen."

Guido Vandenbroucke, conservator De Blankaart

Gloria & Guido

De afgelopen dagen hield Natuurpunt alvast een stemming over de mogelijke namen voor de kleine zeearenden. De keuze van het publiek viel uiteindelijk op Gloria en Guido, naar de conservator van het natuurdomein. 

Iedereen die op kraambezoek wil komen, is welkom, klinkt het bij het natuurdomein. Al dringen ze er wel op aan om de ingestelde perimeter te respecteren en om op de wandelpaden te blijven.

Celien Tanghe