Nieuws

Pau­la (84) en Roger (88) keren na eva­cu­a­tie terug naar hun huis in Merkem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Paula en Roger zijn hun kinderen en kleinkinderen (op de foto kleindochter Lore) dankbaar. Maandagmiddag kwam het koppel voor het eerst terug naar hun woning, aan de Ieperlee in Merkem. Gisteren hebben hun kinderen en kleinkinderen een halve dag lang het huis gepoetst.

Dat poetsen was echt wel nodig want het water stond tot twaalf centimeter hoog in het huis van Paula en Roger. De zetels stonden op tafels en ook andere waardevolle zaken hadden een hogere plaats gekregen. Maar toch was het poetsen noodzakelijk. In de living staat een bouwdroger en in de kelder is het water nog niet weggetrokken.

WateroverlastMerkem2
WateroverlastMerkem3

"Nog nooit zo hoog"

Roger is in 1935 geboren in de woning niet ver van de Ieperlee. In 1985 is hij er opnieuw komen wonen. Nooit eerder stond het water er zo hoog, ook niet in 1993 toen de IJzervlakte ook overstroomde. Intussen is het water al wat aan het wegtrekken. De zandzakjes blijven wel liggen want de watervlakte komt nog steeds voor een deel tot in de tuin. Ook het gele zeil in de tuin blijft liggen. Wanneer het waait, komt dat zeil naar omhoog en houdt het het wassende water wat tegen.

MerkemWateroverlast'

Normaal ligt er naast het huis van Paula en Roger een weide. Nu is er water, zover het oog reikt.

WateroverlastMerkem5
Kate Baert
Bart Coopman