Nieuws

Pas op: poli­tie houdt twee­daag­se con­tro­le­ac­tie rond aflei­ding ach­ter het stuur

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De geïntegreerde politie houdt vandaag en morgen haar zesde tweedaagse controleactie rond afleiding achter het stuur. Agenten van de federale wegpolitie en de lokale politie zullen 48 uur lang extra controleren op onder meer gsm-gebruik achter het stuur. Oostende is vanmiddag maar één van de gemeentes waar ze controleren.

Door de actie op voorhand aan te kondigen wil de politie bestuurders doen nadenken over de gevaren van afleiding achter het stuur. Dit blijft een van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen. Stijn Vandenabeele: Hoofdinspecteur verkeer PZ Oostende: "Eén op de drie ongevallen is nog steeds gerelateerd aan afleiding achter het stuur. Helaas beseffen nog niet alle bestuurders dat het heel gevaarlijk is en blijven ze zich laten afleiden door gsm's, door de radio, door andere dingen."

Smartphone gsm auto

2.040 overtredingen

Wie zich laat betrappen, riskeert een boete van 185 euro. Sinds kort trekt de politie ook meteen je rijbewijs in. Dat wil zeggen dat je na de controle zelfs niet meer mag wegrijden. "Het is niet de bedoeling mensen te betrappen. Wel om hun gedrag aan te pakken. Een boete geven en een rijbewijs intrekken is dan wel het
sluitstuk. De meeste bestuurders geven onmiddellijk toe dat ze in fout zijn en gaan akkoord met de overtreding. Ze zien ook wel in dat het gedrag gevaarlijk is."

Campagne met Wim Willaert

Eén op de vijf jonge bestuurders voelt zich verplicht om achter het stuur oproepen of berichten te beantwoorden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). "Focus op de weg, niet op je scherm", is de boodschap van een nieuwe VSV campagne die tv-figuur Bockie De Repper en acteur Wim Willaert Vlaamse bestuurders vanaf vandaag duidelijk zullen maken.

Wim willaert

Die campagne is vooral nodig bij jongeren, zo blijkt uit een bevraging van 600 Vlaamse automobilisten in augustus dit jaar. Bij bestuurders jonger dan 30 jaar voelt namelijk 20 procent zich onder druk gezet om berichten of oproepen te beantwoorden tijdens het rijden. Bij bestuurders tussen 30 en 54 jaar is dat slechts 7 procent.

Belga
Ben Storme