Nieuws

Pas een jaar op eigen benen en nu al top­sco­re in Gault&Millau: Jean-Phi­lip­pe is Ont­dek­king van het Jaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De culinaire lat ligt dit jaar zeer hoog in West-Vlaanderen. Volgens Gault&Millau is chef Jean-Philippe De Pessemier daar een uitstekend voorbeeld van. Jean-Philippe De Pessemier en zijn gelijknamig restaurant in Ingelmunster zijn de 'Ontdekking van het Jaar' voor Vlaanderen. De Pessemier opende zijn zaak pas in december vorig jaar en krijgt van Gault&Millau in de nieuwe editie al een topscore van 14,5.

Het was altijd al een droom van Jean-Philippe De Pessemier om een eigen restaurant te beginnen. De smaak kreeg hij volledig te pakken op jonge leeftijd tijdens een bezoek met z'n klas aan Ter Groene Poorte.

"In het zesde leerjaar kreeg ik tijdens een oriëntatiedag een rondleiding in de keuken. We mochten daar een pizza en een appelflap maken. Dat is altijd bijgebleven", vertelt Jean-Philippe.

Vooral vis

Nu maakt de chef wel wat anders dan een pizza en een appelflap. Na zijn opleiding leerde hij de finesses van de gastronomie op topadressen. Zoals bij The Jane in Antwerpen en dichter bij huis; bij Tim Boury in Roeselare.

"De twee restaurants hebben altijd al een grote invloed gehad op mijn kookstijl. Ik heb altijd heel graag gewerkt met vis-, schaal- en schelpdieren. Enkel het hoofdgerecht is dan een stukje vlees."

Beperkte couverts

In december staan Jean-Philippe en zijn vrouw Sara-Sofia net een jaar op eigen benen. Ze leerden elkaar kennen toen ze samen aan de slag waren bij Tim Boury: hij achter het fornuis, zij in de zaal. "Ik selecteer de wijnen en de aperitieven. Ik vind het ook de taak van de gastvrouw om zowel het personeel in de keuken als de mensen in de zaal goed te ontvangen", vertelt Sara-Sofia.

Het aantal couverts is beperkt, want chef Jean-Philippe en gastvrouw Sara-Sofia runnen hun zaak enkel en alleen met de hulp van twee flexijobbers.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville