Nieuws

Para­de ter ere van James Ensor op Dag van het kunstonderwijs’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende hebben duizenden leerlingen de dag van het kunst secundair onderwijs gevierd. Ze deden dat met optredens en vooral met een grootse James Ensor-parade langs het strand. Het KSO is de kleinste van de vier onderwijsvormen. Toch daagden meer dan 6.000 studenten uit 19 Vlaamse en Brusselse scholen op.

De parade is een ode aan de verbeelding en de creativiteit. Maar dit jaar ook aan James Ensor. Blijkbaar zien jongeren uit het kunstonderwijs  de Oostendse meester, die 75 jaar geleden overleed, nog steeds als een belangrijk figuur.

"Ik ben verkleed als Ensor om te tonen dat hij een heel grote invloed heeft. Hij is superpopulair, bekend over de hele wereld."

Mohamat Dahman, student KSO Ensorinstituut Oostende

Het kunst secundair onderwijs is klein, maar veelzijdig. Zo zijn er beeldende kunsten als architectuur, video en fotografie, maar ook podiumkunsten als muziek, woord en drama. Jo Decoster, Kunsthumaniora Brugge: "We moeten echt vechten voor ons bestaansrecht, maar dat is met deze dag mooi aan het lukken. Het is belangrijk om te tonen dat we anders zijn en dat we er echt wel mogen zijn naast andere netten en scholen."

De redactie