Nieuws

Borst­beeld — in stro — van 4 meter van James Ensor onthuld

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wie binnenkort in de Stationsbuurt van Oostende moet zijn, kan er niet naast kijken. Sinds vandaag staat een vier meter hoge borstbeeld van James Ensor de stad te overschouwen.

Kunstenaar en burgemeester zijn trots

Opvallend: het beeld bestaat volledig uit natuurlijke materialen, zoals hout, riet en stro. Kunstenaar Maxime Van Besien mocht het werk vandaag onthullen. “Ik ben heel trots, vooral trots op het beeld dat er eindelijk staat voor de Oostendenaars. Het was een zenuwwekkende rit vanmorgen. Het beeld was om 7 uur ’s morgens vertrokken en nu staat het er.”

En niet alleen Maxime blinkt van trots, ook burgemeester Bart Tommelein is in de wolken met dit unieke kunstwerk. “Ik vind het een zeer geslaagd kunstwerk. Vooral omdat het het enige kunstwerk is in België van natuurlijke duurzame materialen. Ja, ik ben daar als burgemeester enorm trots op.”

Kunstwerk ensor
Nieuws

James Ensor vereeuwigd in hooisculptuur

Ensor2

Het hoofd van Ensor blijft nog negen maanden op het Oostende-Doverplein staan. En nadien krijgt het beeld nog een tweede leven. Bart Plasschaert, schepen van Cultuur Oostende: “Met het hooi, het riet, het houtskelet dat erin zit, zal alles volledig worden gerecycleerd. We kunnen tot 80% van het beeld volledig recycleren. Ook het kippendraad die erin zit wordt in metaal gerecycleerd.”

Celien Tanghe
Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.