Nieuws
 | update 

James Ensor ver­eeu­wigd in hooisculptuur

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In De Haan legt een kunstenaar de laatste hand aan een borstbeeld van kunstenaar James Ensor, speciaal voor het Ensorjaar in Oostende, dat twee weken geleden is begonnen. Het kunstwerk is vier meter hoog, weegt een ton en is gemaakt met natuurlijke materialen zoals stro, hooi en riet. Vanaf donderdag is het te zien op het Oostende Doverplein.

Met de bouw is Maxime uiteindelijk vijf maanden bezig geweest. “Het idee is eigenlijk ontstaan al van vorig jaar toen Oostende een oproep deed naar projecten. Toen kwam ik met het idee om een hooisculptuur tentoon te stellen, wat eigenlijk ook een primeur is in België. Deze vorm van landschapskunst is nog nooit gedaan geweest. Dat is iets wat uit Frankrijk komt, maar oorspronkelijk uit Mexico en China", zegt houtsculpteur Maxime Van Besien.

Weer en wind trotseren

Omdat de buste van 4 meter hoog, negen maanden in weer en wind moet staan, heeft Maxime ook gedacht aan stevigheid en brandveiligheid. Zo zit er in het hoofd van Ensor, een tank met 800 liter water en sproeiers. Donderdag organiseert Oostende een volksfeest op het stationsplein om het kunstwerk te onthullen.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat schilder James Ensor overleed. De veelzijdige kunstenaar is geboren in Oostende in 1860, daarom brengt de badstad een jaar lang een eerbetoon aan de kunstenaar.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Ben Storme