Nieuws

Ensor­jaar opent met expo gewijd aan stil­le­vens van Ensor en ande­re Bel­gi­sche kunstenaars

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zaterdag opent in Oostende een tentoonstelling rond de stillevens van James Ensor en het stilleven in België. De expo is meteen ook de opener van het Ensorjaar. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat de eigenzinnige schilder overleed.

Mu.ZEE in Oostende opent het Ensorjaar met een tentoonstelling rond het stilleven. Er zijn om en bij de 50 stillevens te zien van de Oostendse meester. Zijn hele leven lang schilderde hij stillevens. Nochtans is het nu pas de eerste keer dat er een tentoonstelling uitsluitend gewijd is aan het stilleven van Ensor.

“Eén vierde van de meer dan 800 schilderijen die hij geschilderd heeft, zijn stillevens. Zelfs in 25 wanneer hij 65 jaar oud is blijft hij experimenteren met kleuren op de achtergrond.”

Stefan Huyghebaert, curator
Ensorjaar - Rose, rose, rose à mes yeux

Vergeten vrouwelijke schilders

Parallel met de stillevens van Ensor, hangen er ook stillevens van andere Belgische kunstenaars tussen 1830 en 1930 in Mu.ZEE. Er is bovendien ook bijzondere aandacht voor vergeten vrouwelijke schilders. “De vrouwen in de 19de eeuw konden niet naar de academie gaan. Ze kregen geen studie in figuurtekenen en anatomie. Ze waren veroordeeld tot het genre van het stilleven”, legt curator Bart Verschaffel uit.

De expo, met werken uit binnen- en buitenlandse musea en ook uit privécollecties, opent zaterdag en loopt tot half april.

Ensorjaar - Rose, rose, rose à mes yeux
Ensorjaar - Rose, rose, rose à mes yeux
Ensorjaar - Rose, rose, rose à mes yeux
Ensorjaar - Rose, rose, rose à mes yeux
Nathalie Dewulf
Celien Tanghe