Nieuws

Meer dan 5000 bezoe­kers tij­dens ope­nings­week­end Ensor2024 in Oostende

Ensor 2024 oostende

Het openingsweekend van het Ensorjaar lokte 5000 bezoekers naar Oostende. De badstad zet 2024 in teken van de Oostendse schilder James Ensor, met onder meer een tentoonstelling in Mu.ZEE en een doe-expo in Fort Napoleon. Ook het koningspaar kwam al langs.

Mu.ZEE gaf op 15 december het startschot met de primeur van 'Rose, Rose, Rose à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België van 1830-1930'. De tentoonstelling werpt een licht op Ensors stillevens, dat ruim een vierde van zijn 850 schilderijen uitmaakt. De expo in Mu.ZEE is de allereerste die uitsluitend op dit facet van Ensor focust.

Ensor 2024 oostende kinderen

Voor jong en oud

Daarnaast opende in Fort Napoleon de kindvriendelijke doe-expo ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’, gebaseerd op het kinderboek door Thaïs Vanderheyden. Jong en oud kunnen zich uitleven in een interactieve zoektocht die hen helpt om op een creatieve manier James Ensor beter te begrijpen.

James Ensor was niet alleen kunstschilder, hij componeerde op een erg intuïtieve manier ook muziek. Op zaterdagavond kwam de negentiende-eeuwse sfeer van Oostende tot leven met Casco Phil en het openingsconcert 'Ensor & Friends' in Kursaal Oostende.

Ensorkursaalconcert
Nieuws

Muziek Ensor weerklinkt in Kursaal Oostende

"Het Ensorjaar wordt een jaar vol prachtige exposities en evenementen die James Ensor en de stad in de schijnwerpers zetten. Niet alleen in de musea, maar ook in het straatbeeld is Ensor extra zichtbaar."

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere