Nieuws

Opnieuw min­der trans­mi­gran­ten in West-Vlaanderen

2018-06-20 00:00:00 - Opnieuw meer druk van transmigranten

Het aantal transmigranten dat vorig jaar in West-Vlaanderen werd aangetroffen, ligt opnieuw lager dan het voorgaande jaar. Daarmee zet de dalende trend zich verder. Zo blijkt uit een rapport dat gouverneur Carl Decaluwé heeft laten opstellen.

De afgelopen jaren daalt het aantal aangetroffen en gecontroleerde transmigranten in West-Vlaanderen. Die trend zette zich ook in 2023 verder. In 2021 werden nog 1.811 transmigranten aangetroffen. In 2022 daalde dat aantal naar 532, afgelopen jaar ging het om 387 personen.

Extra beveiliging

Volgens de gouverneur liggen onder meer de investeringen in de beveiliging van de haven in Zeebrugge en de kuststreek aan de basis van de daling. Wellicht schrikt vooral het sterk uitgebouwde cameraschild in de Zeebrugse haven mensensmokkelaars af. In de eerste vier maanden van 2023 zijn daar slechts 46 transmigranten betrapt.

Zestig procent van de mensen wordt opgemerkt aan de kust, waarvan 44 procent in de havenzones. De helft van de transmigranten werd aangetroffen in Zeebrugge.

2023-06-14 00:00:00 - Cameraschild schrikt transmigranten in haven Zeebrugge af
Nieuws

Cameraschild schrikt transmigranten in haven Zeebrugge af

Andere transportmiddelen

Transmigranten komen in West-Vlaanderen hoofdzakelijk uit Eritrea, Marokko, Algerije, Irak en Afghanistan. Vanaf de tweede jaarhelft werd een stijging vastgesteld van het aantal transmigranten in de haven van Zeebrugge.

Dat is volgens het rapport het gevolg van de veranderende politiek in het Verenigd Koninkrijk ten aanzien van overstekers met smallboats. Want wie met een smallboat aankomt in het VK, kan voortaan geen asiel meer aanvragen. Daarom proberen ze de oversteek te wagen met andere transportmiddelen, zoals containers.

De redactie