Nieuws

Brit­se minis­ter komt dou­a­ne­for­ma­li­tei­ten na Brexit in haven Zee­brug­ge toelichten

Lucy Neville Rolf

Vier jaar na de Brexit, en na meermaals uitstel, is het zogenaamde Border Target Operating Model (BTOM) sinds deze week van kracht. Dat regelt de formaliteiten en deadlines voor het importeren van dierlijke en plantaardige producten in het Verenigd Koninkrijk. De Britse barones en minister voor Kabinetszaken Lucy Neville-Rolfe is uitleg komen geven in Zeebrugge.

Neville-Rolfe benadrukte de lange handelstradities tussen ons land en het Verenigd Koninkrijk. "Het is indrukwekkend hoe we na de Brexit toch zijn blijven handeldrijven", zegt ze. "Ik ben verrast over de constructieve aanpak. Onze gemeenschappelijke handel is aan een opmars bezig en zit bijna opnieuw op het oude niveau, pre-Brexit." 

Bij academici valt een ander geluid te horen. De Belgische export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk daalde tussen 2018 en 2021 met 13 procent. Dat berekende professor Hylke Vandenbussche (KU Leuven). Volgens cijfers van de Britse ambassade bedroeg de totale handel tussen België en het Verenigd Koninkrijk echter 47,5 miljard pond in 2017 en 46,5 miljard pond in 2021. 

Bezorgdheid bij bedrijven

Neville-Rolfe kwam vooral luisteren naar de bezorgdheden bij de industrie over het nieuwe BTOM. Ze zat samen met Flanders Investment and Trade, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, de federatie van de Belgische Voedingsindustrie, de Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke dienstverleners en Voka. 

De wetgeving rond BTOM zal de komende maanden in fases worden ingevoerd en heeft vooral betrekking op dierlijke en plantaardige producten. Landbouwproducten of bloemen bijvoorbeeld zullen voortaan aan de nieuwe controles onderworpen zijn.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga