Opmerkelijk: 30.000 geknobbelde Amerikaanse rivierkreeften vonden hun weg naar Kortemarkse visvijver
Een paar jaar geleden was er nog de marmerkreeft in Middelkerke, nu zitten ze in Kortemark met de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Craywatch.
In de Statieput in Kortemark zijn er maar liefst 30.000 geknobbelde Amerikaanse rivierkreeften opgedoken. “Ze zijn tot 10 centimeter groot, en je kan ze enkel ’s avonds zien als het begint te schemeren. Dan zitten ze in het riet”, vertelt de secretaris van De Statievissers, Ronny Vandewalle.
Bedreiging
Volgens Ronny zitten de schaaldieren er al zo’n maand of acht, maar van waar ze komen, is onduidelijk. De geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve soort, en vormen een bedreiging voor inheemse diersoorten in de visvijver.
“Ze eten kleine amfibieën, plantensoorten… dus dat kan gevolgen hebben voor de put”, verduidelijkt Lynn Vermote, schepen van Milieu in Kortemark. En dat merken ook de vissers. “Ik vind wel dat we veel minder vis vangen dan anders. Er zijn al drie prijskampen geweest waarop de vissers niets konden vangen”, vult Ronny aan.
Deze kreeftensoort kan niet wandelen, en dus zitten er voorlopig alleen in de Statieput.