Nieuws

Oos­tend­se gar­naal­k­ro­ket nu offi­ci­eel streekproduct

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Oostendse garnaalkroket is voortaan officieel erkend als Vlaams streekproduct. Het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM wil met het label lokale tradities onder de aandacht brengen.

Een echte Oostendse garnaalkroket wordt alleen gemaakt met handgepelde garnalen, gevangen uit de Noordzee. Met de koppen maken chefs daarna een bisque of een bouillon, in de kroketvulling moet minstens 30 procent garnaal zitten. Oostendse garnaalkroketten worden trouwens binnen een straal van tien kilometer geproduceerd. Enkele Oostendse chefs ondertekenen een charter waarin ze beloven de kroket te maken volgens dat principe.

Eetbaar erfgoed

In Oostende zijn ze trots op de erkenning van hun garnaalkroket als 'eetbaar erfgoed'. "We willen Oostende verder uitbouwen tot hoofdstad van de garnaalkroket," zegt burgemeester Bart Tommelein. "Met het garnaalkrokettenfestival in oktober willen we deze korte keten volop steunen: de restaurants maar zeker ook de garnaalvissers."

Om erkend te worden als streekproduct moet de lokale bevolking het ook echt als traditioneel en streekeigen beschouwen, het moet ambachtelijk gemaakt worden en dat al minstens 25 jaar.

 

 

2022-02-15 00:00:00 - Oostendse garnaalkroket nu officieel streekproduct - whatsapp_image_2022-02-15_at_11.32.34_am.jpeg
2022-02-15 00:00:00 - Oostendse garnaalkroket nu officieel streekproduct - whatsapp_image_2022-02-15_at_11.32.35_am.jpeg
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse