Nieuws

Oos­ten­de plaatst naald­con­tai­ners in strijd tegen zwerfspuiten

Naalden

Stad Oostende plaatst twee publieke naaldcontainers en gaat daarmee verder de strijd aan tegen zwerfspuiten op het openbaar domein.

Net als andere steden krijgt Oostende geregeld meldingen van zwerfspuiten. In 2023 werden in de stad 287 zwerfspuiten gevonden op het openbaar domein. Zwerfspuiten houden een veiligheidsrisico in. Prikincidenten kunnen immers leiden tot verwondingen, ziektes en mogelijke besmettingen.

Spuitenpatrouille

Stad Oostende voert al langer strijd tegen zwerfspuiten, onder meer via de rondes van de Spuitenpatrouille. Die Spuitenpatrouille bestaat uit vrijwilligers die tweemaal per week op stap gaan om zwerfspuiten actief op te sporen en veilig op te ruimen. Ze kregen hiervoor een opleiding en hebben handschoenen en aangepaste containers tijdens hun rondes. Deze week zijn nu ook twee publieke naaldcontainers (dropboxen) geplaatst in de openbare ruimte. De ene werd geplaatst aan het gebouw waar het MSOC is gehuisvest en de andere aan het gebouw van Straathoekwerk.

Testen positief

Schepen van Samenleven Maxim Donck: “Het plaatsen van twee publieke naaldcontainers moet een antwoord bieden op weggegooide medicatie- of drugspuiten. Testen in andere steden tonen aan dat deze publieke naaldcontainers effectief gebruikt worden en deze tot een daling kunnen leiden van het aantal zwerfspuiten in de openbare ruimte.”

Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.