Nieuws

Vee­han­de­laars wer­ken samen tegen de wateroverlast

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het water trekt op vele plaatsen in West-Vlaanderen stilaan weg, maar op sommige plekken moeten bewoners alert blijven. Zoals in Noordschote, bij Lo-Reninge, waar twee veehandelaars de handen in elkaar sloegen om zich tegen het water te beschermen.

Toen het huis en de stallen van veehandelaar Ewoud Vandenbroele in Noordschote dreigden onder te lopen, ontstond er een spontane samenwerking om het ergste te voorkomen. Met het water dat kniehoogte bereikte, werkten broers Ewoud en Jelle Vandenbroele samen om het bedrijf en het huis te redden. "Het was even spannend, maar we hebben de dam weten te behouden en alles onder controle gekregen", aldus Ewoud.

De afgelopen week was een kwestie van overleven. Dit gebied aan de rand van het kanaal Ieper-IJzer, waar al generaties lang veehandelaren actief zijn geweest, had nog nooit eerder onder water gestaan. Gelukkig kon dankzij de solidaire steun van vrienden en collega's een ramp worden voorkomen.

Focus op de praktische hulpverlening

De boeren zijn niet geneigd om uitgebreid te praten over hun hulpacties. Terwijl velen lof uiten voor het actieplan van de Vlaamse regering om wateroverlast in de Westhoek aan te pakken, geven zij er de voorkeur aan zonder al te veel toeschouwers te handelen. Hun focus ligt op praktische hulpverlening en het voorkomen van verdere narigheid.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville