Nieuws

Nog te wei­nig men­sen laten zich gra­tis onder­zoe­ken op kanker’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nog te weinig mensen gaan in op een uitnodiging om zich te laten onderzoeken op kanker. Dat zegt Vlaams Minister van Welzijn Hilde Crevits. Het is nochtans gratis en zo kan je kanker in een vroeg stadium ontdekken, wat de kans op genezing groter maakt.

Vorig jaar hebben ruim anderhalf miljoen Vlamingen een uitnodiging gekregen. Maar bijna 12 procent heeft nog nooit een uitstrijkje laten nemen. Goed 14 procent is nog nooit gescreend op borstkanker en een kwart liet zich nog nooit onderzoeken op dikkedarmkanker. De cijfers zijn vanmorgen voorgesteld in het AZ Sint-Lucas in Brugge.

"We zien dat wie wel deelneemt een veel grotere kans heeft om kanker in een heel vroegtijdig stadium te ontdekken."

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits

"Het zijn de mensen die de taal niet spreken, ofwel weinig aandacht besteden aan goede medische gezondheid", zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits.

"Weinig naar de huisarts gaan, mensen ook die heel kwetsbaar zijn, in armoede leven. En dat is problematisch. We zien dat wie wel deelneemt een veel grotere kans heeft om kanker in een heel vroegtijdig stadium ontdekt te krijgen. Terwijl bij mensen die niet deelnemen het vaak veel later is als de kanker wordt ontdekt, en dan zijn de behandelkansen, de overlevingskansen een stuk kleiner."

Lorenzo Dejonghe
Andy Debo