Nieuws

Nieu­we top­ex­po van het Ensor­jaar gestart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende is een nieuwe James Ensortentoonstelling van curator Herwig Todts geopend. De grote zomerexpo ‘Ensors Denkbeeldige Paradijs’ loopt vier maanden lang binnen in de Venetiaanse Gaanderijen. De klemtoon ligt op de unieke band tussen de meester en zijn geboortestad.

James Ensor heeft de stad Oostende beïnvloed, maar ook omgekeerd is de schilder gemaakt en gevormd door zijn stad en wat er in zijn tijd allemaal gebeurde. Ze zijn onlosmakelijk verbonden. Bart Plasschaert, schepen van cultuur Oostende: “Het is zo dat we voor het Ensorjaar afgesproken hadden om twee grote tentoonstellingen te organiseren. De eerste, die startte begin dit jaar, Rose Rose a mes yeux, met meer dan 200 stillevens, ook van zijn tijdgenoten. Dat was een schitterende expo met meer dan 80.000 bezoekers. Nu is er de tweede expo. Het is een heel andere invalshoek. Het gaat om Ensor en de link met de stad Oostende zelf.”

“Het gaat om Ensor en de link met de stad Oostende zelf.”

Bart Plasschaert
Ensor1
Ensor2
Ensor3
Ensor4

Je leert er de etsende Ensor kennen en de jonge Ensor die in open lucht zijn stad schildert, maar ook de grote schilder die meer en meer soelaas zoekt in zijn denkbeeldige paradijs.”Dan zie je, op een moment dat er ingrepen mogelijk zijn in zijn paradijs en zijn geliefde Oostende, dat Ensor zeer kritisch wordt naar de overheid. Die overheid die het derde dok wil dempen, die de stad opnieuw wil heraanleggen. En dan wordt Ensor een reactionist. Een echte activist.”

In en ook naast zijn werk engageert de Oostendse meester zich sterk. Hij organiseert zelfs petities en steekt de draak met alles wat macht heeft. Op de grote expo zijn dus heel diverse Ensors te zien. De tentoonstelling loopt tot eind oktober.

Stefaan Kerger