Nieuws

Ensor Peep­show trekt door de stra­ten van Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende is een zogenoemde Ensor Peepshow door de straten getrokken. Een feestelijke optocht van ruim 500 leerlingen uit verschillende middelbare en lagere scholen. Een jaar lang hebben ze samengewerkt voor het Ensorjaar. De stad Oostende eert zo James Ensor, die 75 jaar geleden overleed, maar zeker niet vergeten is.

De optocht start aan het Vogelzangpark en trekt via het centrum en het kursaal, onder meer langs de zeedijk naar de Drie Gapers van Oostende. Het is een kunstzinnige parade van een jonge generatie die de oude meester opnieuw leert kennen. Bart Plasschaert, schepen van Cultuur Oostende: “We hadden altijd gezegd dat het Ensorjaar meer moest zijn dan musea en tentoonstellingen. We wilden daar een participatief project van maken en dat is hier zeker gelukt.”

Out of the box

Aan het monument van Leopold twee, een tijdsgenoot van Ensor, maar zeker geen vriend, komt de stoet tot een climax. Daar wordt ook de peepshow-strandkcabine onthuld, gemaakt door het VTI. Barbara Himpens, Ensorinstituut Oostende: “Heel creatief, out of the box gebaseerd op het schilderij 'De baden van Oostende' van Ensor. In de strandcabine is er nu eigenlijk een peepshow die hier een hele zomer zal blijven staan. In de kijkgaten zie je de creativiteit van onze jeugd.”

De leerlingen zelf noemen het een topproject en sommigen hebben James Ensor helemaal herontdekt.

Stefaan Kerger