Nieuws

Expo Tegen­po­len’ toont vriend­schap tus­sen schil­der James Ensor en pool­rei­zi­ger Adrien de Gerlache.

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende opent morgen een fototentoonstelling over schilder James Ensor en poolreiziger Adrien de Gerlache. Ze waren vrienden in Oostende, maar ook duidelijk elkaars tegenpool. De ene de schilder van het licht, de andere de ontdekker van de duistere poolwinter. Allebei hebben ze begin 20ste eeuw op een bijzonder moment de geschiedenis van ons land gekleurd.

Fotograaf Mike Louagie en auteur Lien De Ruyck zoomen in de historische turnzaal in Oostende in op de tegengestelde levens van Ensor en de Gerlache. Als fotograaf is Louagie vaak op de polen geweest. Uitgangspunt van de expo is de vriendschap tussen Ensor en de Gerlache.

"James Ensor, de Oostendenaar heeft bijna heel zijn leven in Oostende gewoond. Hij is bijna nooit weg geweest. De Gerlache woonde ook in Oostende. Maar hij heeft de hele wereld gezien en op een heel bijzondere manier", vertelt Mike Louagie, fotograaf op van Expo 'Tegenpolen'.

"Ik vraag mij af hoe Ensor het had overleefd en of hij het had overleefd in zo'n donkere dagen."

Lien De Ruyck, auteur Expo 'Tegenpolen'

"13 maanden in moeilijke, donkere omstandigheden"

De huismus en de wereldreiziger, zeg maar. De Gerlache vroor in 1897 met zijn driemaster vast op Antarctica. Noodgedwongen moest hij maanden overwinteren in de duisternis. Fijn detail, hij had bijna een kunstschilder mee op ontdekkingsreis in plaats van een fotograaf.

"Het was een heel moeilijke tocht", zegt Lien De Ruyck, auteur van de Expo 'Tegenpolen'.

"Ze hebben 13 maanden in donkere moeilijke omstandigheden doorgebracht. Niet vanzelfsprekend. Ik vraag mij af hoe Ensor het had overleefd of hij het had overleefd in zo'n donkere dagen. Ik denk dat Gerlache ook nadien zo'n liefhebber werd van het licht na die winter."

Expo Tegenpolen

Nog tot juni te zien

Op de expo lees en zie je het verhaal van vroeger, maar ook de schoonheid van Antarctica vandaag. Zowel de auteur als de fotograaf willen hiermee de liefde en het respect voor de polen aanzwengelen.

De expo in de oude Albertschool van Oostende loopt nog tot midden juni en past in het Ensorjaar.

Stefaan Kerger