Nieuws

James Ensor digi­taal tot leven op The Crystal Ship

538249 CASEMACLAIM TCS24 Jules Cesure P1652977 4abcc4 original 1715936531 1

Het street artfestival The Crystal Ship in Oostende brengt kunstenaar James Ensor tot leven via augmented reality. Dat kan aan één van de werken, in de Blauwkasteelstraat.

Ensor overleed 75 jaar geleden, maar aan het kunstwerk van Case Maclaim in de binnenstad kan je ook audiofragmenten oproepen via augmented reality, onder meer van zijn stem. Zo moet het lijken alsof het schilderij je toespreekt. Er zijn trouwens ook enkele bekende maskers van Ensor gedigitaliseerd, die je kan vinden als instagram-filter als je een selfie maakt voor Instagram.

538321 TCS Brochure 1 HR 8d37fc original 1715957834 1

Audiowandeling

Er is ook een nieuwe audiowandeling rond 'De Baden van Oostende', één van de bekendste kunstwerken van Ensor. Op dertig gevels hangen miniatuurtaferelen van Oostendenaars van kunstenaar Jaune. "Met een hedendaagse toets en de nodige satire blaast hij die nieuw leven in en ging hij ook in gesprek met de inwoners. Hun unieke verhalen en band met Ensor zijn vereeuwigd in een audioroute, waarbij je als luisteraar alle verhalen als het ware kan verzamelen."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse