Nieuws

James Ensor, Inspi­red by Light’: bij­zon­der spek­ta­kel in voor­ma­li­ge kerk

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende start een wel heel bijzondere spektakel: 'James Ensor, Inspired by Light’. Het interieur van de Dominicanenkerk is één groot projectiescherm, waarop James Ensor en zijn tijd tot leven komen. En dat mag je letterlijk nemen, want zelfs de maskers, geraamten en andere figuren uit zijn schilderijen bewegen dankzij artificiële intelligentie.

Er hangt een heel bijzondere sfeer in de ontwijde Dominicanenkerk in het centrum van Oostende. Het spektakel neemt je op reuzenschermen mee naar de tijd van Ensor, een beleving waarbij de meester zelf voor de gelegenheid terugkeert naar zijn stad aan zee.

Regisseur Geerwin Vandekerckhove: "We brengen het historische verhaal vanuit het oogpunt van een meeuw, een meeuw die boven Oostende vliegt en die het hele leven van Ensor heeft gevolgd zonder dat Ensor het eigenlijk zelf wist."

Geen klassieke muziek

Het West-Vlaams componistenduo Toon Bosschaert & Dominique Vantomme heeft alle beelden op muziek gezet.

"Bij een kunstding is het nogal snel dat men kiest voor zekerheid, voor klassieke muziek en het is opgelost. Maar wij hebben een tandje bijgestoken en er zitten wat dance beats in, diepe bass, funky dingen. En het werkt eigenlijk wel", vertelt Toon Bosschaert.

Projecties zijn uitdaging

Urban Mapping heeft al meermaals verrast met gevelprojecties, maar het bedrijf uit Roeselare slaagt erin om met deze beleving iedereen te verbazen.

Alexander Stragier van Urban Mapping: "Het was wel een uitdaging om zonder boren en vijzen dit klaar te spelen, want het zijn heel hoge en zware constructies. Op die manier was het een uitdaging, maar het was ook leuk om eens iets anders te doen dan ons klassieke buitenwerk."

‘Ensor, Inspired by Light’ loopt nog tot eind april in de Dominicanenkerk in Oostende.

Stefaan Six
Andy Debo