Nieuws

Ensor Inspi­red By Light ver­telt ver­haal kun­ste­naar met ani­ma­tie en AI

Jamesensorinspiredbylightensorjaar2024oostendezicht

James Ensor is vanaf nu ook te zien in metershoge animaties binnen in de Dominicanenkerk van Oostende. De voorstellingen van 'James Ensor - Inspired by light' laten de schilder aan het woord, maar beelden zijn leven en werk vooral dynamisch uit. 

Beide zijden in het schip van de Dominicanenkerk in Oostende vormen het doek voor mapping of videoprojectie over James Ensor. Wat op een schilderij normaal een detail is, wordt in de omgebouwde zaal een levensgroot object. Niet enkel echt werk van de Oostendse kunstenaar komt zo nog meer tot zijn recht, maar door artificiële intelligentie passeren ook nieuwe op Ensor gebaseerde taferelen. 

"Doordat we de biografie van James Ensor vertellen, zijn er veel delen uit zijn leven waar we geen werk van hebben", legt bezieler Luc Stragier uit. "We hebben via AI werk gecreëerd dat is ingevuld in zijn schilderstijl. Iemand die Ensor niet kent, denkt dat hij naar een echt werk van hem aan het kijken is."

"Helemaal anders dan museum"

Bezoekers kunnen een ticket kopen voor een tijdslot, dat de hele dag door om elk uur begint. De voorstelling duurt drie kwartier en volgt Ensor van zijn jeugd over een moeizame schoolcarrière tot een gerespecteerd kunstenaar. Daarin is er ook ruime aandacht voor de hechte band tussen de schilder en Oostende, dat terugkomt als geliefd decor van Ensor. In een alleenstaand, uitvergroot zelfportret spreekt en transformeert de bekende Oostendenaar. 

"De grootte en het kader van de voorstelling zijn heel mooi en de bewegende beelden zijn helemaal anders dan hoe je het in het Ensormuseum ziet", deelt bezoeker Lea. "Door het West-Vlaams waren sommige stukken wel minder goed te verstaan", lacht ze. 

Ensor Inspired By Light speelt nog tot en met eind augustus in de Dominicanenkerk in Oostende. Elke week zijn de deuren van donderdag tot zondag open en in de paasvakantie zijn er dagelijks voorstellingen.

Robbe Wets