Nieuws
 | update 

Uit­zon­der­lij­ke vondst”: 9 authen­tie­ke brie­ven geven inkijk in het leven van James Ensor

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende zijn in een familiearchief negen authentieke brieven ontdekt van de schilder James Ensor. Ze zijn bijna 120 jaar oud. Het is kunstenaar Herr Seele die ze sinds vandaag tentoonstelt op zijn Ensor-expositie ‘Vive la Sociale’.

De schilderijenexpo van Herr Seele en Kamagurka Vive la Sociale om en rond James Ensor kreeg al meer dan 2.500 bezoekers over de vloer. Nu tonen ze in Villa Volta ook een recente en interessante vondst: negen persoonlijke brieven van de hand van Ensor.

“Mensen bezoeken de tentoonstelling en we tonen hier onder meer ook schilderijen van de knecht van Ensor, Guustje Van Yper. Maar wat ik nu in bruikleen heb gekregen zijn negen belangrijke brieven van de meester James Ensor. Brieven uit een scharniermoment van zijn carrière”, legt Herr Seele uit.

Ensorbrieven2

De brieven dateren uit de periode 1906 – 1909. Hij schrijft onder meer over z’n relatie met andere kunstenaars uit de kring ‘Vie&Lumière’. Zo weigert Ensor om deel te nemen aan hun expositie.

“Uitzonderlijke vondst”

Volgens historicus en Ensordeskundige Gregory Boite is het een erg opmerkelijke vondst. De brieven zijn interessant studiemateriaal over een sleutelperiode in Ensors leven.

“Het is uitzonderlijk en toont ook iets ludiek over de figuur Ensor.”

Gregory Boite, historicus

“Het is uitzonderlijk en toont ook iets ludiek over de figuur Ensor. We hebben hier te maken met 9 brieven uit het eerste decennium van de 20ste eeuw. Toch een zeer merkwaardige periode, waarin hij figuren ontmoet, zoals Emma Lambot en François Franck die hem monumentaal internationaal hebben gelanceerd in Frankrijk en Duitsland”, licht Boite toe.

De brieven worden trouwens eerstdaags verkocht. Verwacht wordt dat ze enkele duizenden euro’s opleveren.

Ensorbrieven
Stefaan Kerger
Celien Tanghe