Nieuws
 | update 

Ensor­jaar op kruis­snel­heid met twee nieu­we expo’s

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met de opening van twee nieuwe Ensor-tentoonstellingen komt het Ensorjaar in Oostende op kruissnelheid. In het Ensorhuis toont ‘Zelfportretten’ een overzicht met 25 werken van de meester. Twee kilometer verderop tonen Kamagurka en Herr Seele hoe zij de wereld van Ensor zien.

Het zelfportret neemt in het werk van Ensor een bijzondere plaats in. De kunstenaar portretteert zichzelf namelijk z’n hele leven lang. De eerste drie geschilderde zelfportretten van James Ensor dateren uit 1879, maar z’n meest bekende is ongetwijfeld 'Zelfportret met Bloemenhoed'. Al blijkt daar iets speciaal aan te zijn. Na brievenonderzoek door Xavier Tricot blijkt dat dat werk door Ensor opzettelijk geantidateerd werd.

Nieuw expohuis

En zelfportretten van Ensor inspireren ook Herr Seele en Kama. Zij stampen een tentoonstelling met nieuw werk uit de grond en is te zien in een nieuw expohuis voor Oostende. “Mijn ouders hebben dit huis gekocht in 1972. Ik heb het geërfd toen mijn moeder overleed in 2008. Het kwam even op de immomarkt, maar ik heb wijselijk besloten om het te houden. Nu wordt het een ruimte voor kunst. Een huis voor outsiderkunst, zoals Ensor”, vertelt Herr Seele.

En ook in deze Ensorexpo zit een primeur. Herr Seele zou de enige bestaande foto van de moeder van James Ensor op de kop hebben getikt. Beide expo's zijn in het feestjaar van Ensor nog maanden te zien in Oostende.

Moeder Ensor

Dit zou de enige bestaande foto van de moeder van James Ensor zijn

Stefaan Kerger
Celien Tanghe

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.