Nieuws

Nieu­we over­slag­loods in Veur­ne maakt afva­l­op­ha­ling goed­ko­per én ecologischer

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De intercommunale IVVO heeft een nieuwe loods gebouwd in Veurne. Alle afval dat ze ophalen wordt hier binnengereden, en gaat dan met grote vrachtwagens naar de verbrandingsoven of gft-verwerkingsfabriek.

De vorige overslagloods van afvalintercommunale IVVO was verouderd en veel te klein. 15 maanden na de start van de werken, kan het nieuwe gebouw van 3.500 vierkante meter ingehuldigd worden. 

"Een overslagloods is vooral belangrijk zodat we met onze huisvuilwagens het afval hier op één locatie samen kunnen brengen, het overladen op opleggers en zo naar de verbrandingsovens voeren of naar gft-verwerkingfabriek die we in Ieper hebben", vertelt Valentijn Despeghel, voorzitter van IVVO. 

Goedkoper en milieuvriendelijker

Het hele afvaltraject verloopt dankzij de nieuwe loods ook een heel stuk goedkoper en milieuvriendelijker. Per twee afvalwagens die in de loods toekomen, vertrekt er maar een oplegger. Dat betekent een besparing van 156.000 kilometer op jaarbasis, enkel en alleen voor papier en karton, en PMD. En ook de loods zelf is ecologisch. 

"Regenwater wordt opgevangen om de loods zelf te reinigen en de vrachtwagens te reinigen in de loods met regenwater. Het regenwater dat we zelf niet kunnen gebruiken wordt eerst geïnfiltreerd in de bodem en pas het overschot wordt weggepompt", haalt Despeghel aan. 

Overslagcentrum IVVO groep
Nathalie Dewulf
Celien Tanghe