Meer meis­jes kie­zen voor een oplei­ding om later op zee te werken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Meer meisjes kiezen voor een maritieme opleiding dan pakweg negen jaar geleden. Toen was er amper sprake van meisjes in de maritieme opleidingen. Nu is dat aantal in het Maritiem Instituut Mercator in Oostende gestegen tot bijna negen procent. De meisjes vertellen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart, waarom ze voor een zeevaartopleiding kiezen.

In 2015 waren er nog geen meisjes ingeschreven voor een maritieme opleiding in het Maritiem Instituut Mercator in Oostende. Dit schooljaar zitten bij de 138 leerlingen twaalf meisjes, ofwel 8,7 procent. Vorig jaar was dat nog 6,5 procent. 

Het aantal meisjes dat voor een opleiding kiest om later op en rond het water aan de slag te gaan, stijgt dus jaar na jaar. "Een job op zee is niet alleen voor jongens cool en stoer, ook meer meisjes vinden de weg naar het roer", zegt Jan Denys, directeur van het Maritiem Instituut Mercator.

"Mijn oom zei dat meisjes geen visser kunnen worden. Ik schreef me in om het tegendeel te bewijzen."

Chelsea Manderlier, student Zeevaart en Zeevisserij

Morgen, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Enkele meisjes vertellen waarom ze voor een maritieme opleiding kiezen. "Mijn oom is visser en ik heb altijd naar hem opgekeken", vertelt Chelsea Manderlier (15). "Daarom wil ik ook visser worden, maar mijn oom plaagde mij vaak en zei dat meisjes dat niet konden." Chelsea schreef zich in voor de richting Zeevaart en Zeevisserij om hem het tegendeel te bewijzen.

Ook Sara Verhasselt (17) koos voor een opleiding op zee: Maritieme Technieken Dek. "Later wil ik als kapitein varen op volle zee." Volgens leerkracht Isabelle Lillo is de maritieme wereld niet enkel meer een mannenwereld. "De toekomstperspectieven zijn breder geworden en passen zich aan naar de privéverwachtingen en verlangens van toekomstige zeelieden."

Olivia-project

Niet eens een op de vijf werknemers bij de Maritieme Dienstverlening en Kust is een vrouw. Met het project Olivia wil de Vlaamse overheid meisjes en vrouwen daarom warm maken voor een opleiding en job in de maritieme sector. "Vrouwen moeten zich meer laten zien in de maritieme sector en zo anderen inspireren", zegt projectleider Katty Cypers.

Er is maritiem onderwijs op niveau van secundair-, hoger- en volwassenenonderwijs. De opleidingen zijn gericht op zeevaart, visserij en binnenvaart. Je kan een maritieme opleiding volgen bij:

  • Koninklijk Werk IBIS - Bredene
  • Maritiem Instituut Mercator - Oostende
  • CVO Scala - Oostende
  • VDAB - Zeebrugge
  • De Scheepvaartschool - Antwerpen
  • Antwerp Maritime Academy - Antwerpen
2022-10-13 00:00:00 - Overheid wil meer vrouwen warm maken voor job in maritieme sector
Nieuws

Overheid wil meer vrouwen warm maken voor job in maritieme sector

Meisjes maritieme sector

Deze meisjes kozen voor een maritieme opleiding aan het Maritiem Instituut Mercator in Oostende.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere