Nieuws
 | update 

Vrou­wen­dag: ook in Kort­rijk actie voor meer vrouwenrechten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Al meer dan honderd jaar staat 8 maart in het teken van de vrouw en vrouwenrechten en dat is ook in 2024 niet anders. In Kortrijk is er ook een optocht die vertrekt vanop de markt.

Op de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw organiseert ‘Het Collectief 8 maart’ verschillende optochten ter wereld. "Dat collectief is in 2017 opgericht in Zuid-Amerika en staat voor de gelijkheid van vrouwen. Ondertussen is dat een internationale beweging", zegt Sabrine Yaghi van Partner Collectief 8 maart.

Ook in Kortrijk stappen meer dan 100 mensen mee, onder hen ook mannen. Hun eisen: onder meer een beter loon voor vrouwen in sectoren als de dienstenchequesector, een hervorming van de sector van de kinderopvang en meer aandacht voor geweld tegen vrouwen.

Uitdagingen blijven groot

De uitdagingen blijven groot, ook al zijn er de voorbije decennia heel wat stappen vooruit gezet. "Kijk naar het glazen plafond, dat bestaat nog altijd. De loonkloof is er nog altijd, ook in België. De gelijkheid tussen vrouwen onderling is ook nog een werkpunt."

Er is ook een participatiekloof. En vrouwen krijgen vaker te maken met fysiek, psychologisch én economisch geweld binnen en buiten het gezin. Ze worden ook vaker gediscrimineerd bij het verkrijgen van fondsen, subsidies en leningen.

Vrouwendag2

Vanessa (links in beeld) was jarenlang slachtoffer van partnergeweld.

Vrouwendag kortrijk
Vrouwendag optocht kortrijk 2
Vrouwendag optocht kortrijk
Vrouwendag mannen
Kate Baert