Nieuws

His­to­risch Sta­pel­huis in Oos­ten­de ver­wel­komt eer­ste bedrijven

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende is het Stapelhuis Entrepot in de haven na een intensieve restauratie officieel geopend. Het wordt de thuisbasis voor bedrijven die actief zijn in de maritieme sector en voor een afdeling van de Hogere Zeevaartschool uit Antwerpen. Het gebouw kreeg twee extra verdiepingen en is een nieuwe landmark in de stad.

Twee jaar geleden startte Haven Oostende met de renovatie van het verloederde gebouw. “Dit gebouw was ingenomen door de douane voor bijvoorbeeld de stapeling van van inbeslag genomen sigaretten of whiskey. Maar het stond al een hele tijd leeg. In 2018 was het een ruïne. In 2019 hebben we het plan opgevat om er een nieuw gebouw van te maken”, vertelt Dirk Declerck, CEO van Haven Oostende.

2021-10-27 00:00:00 - Haven Oostende pakt historisch stapelhuis aan
Nieuws

Haven Oostende pakt historisch stapelhuis aan

Stapelhuis Entrepot Oostende

Beschermd gebouw

De gevel van het stapelhuis uit 1908 is beschermd en bleef behouden. Het Stapelhuis werd wel uitgebreid met extra verdiepingen en dat was een belangrijke ingreep om het gebouw rendabel te krijgen. Nu is het gebouw optimaal uitgerust, ook met het oog op de toekomstige noden van bedrijven.

Maritieme sector

Het gebouw is voornamelijk bestemd voor bedrijven die actief zijn in de maritieme sector. Volgende maand neemt TM Edison al z’n intrek in het Stapelhuis. Dat is het bedrijf dat zal instaan voor de bouw van het allereerste energie-eiland in ons deeltje van de Noordzee. Daarnaast is er ook plaats voor de Hogere Zeevaartschool.

"In totaal zullen hier een tachtigtal mensen kunnen werken. Ook de Hogere Zeevaartschool komt terug naar Oostende met een opleiding postgraduaat hydrografie."

Dirk Declerck, CEO Haven Oostende

Op de bovenste verdieping zijn vergader- en seminatieruimtes en er is ook plaats voor events met een maritiem karakter. De renovatie kostte in totaal 8 miljoen euro.

Nathalie Dewulf
Celien Tanghe