Nieuws

Kor­te­mark onder­zoekt zelf grond­wa­ter rond Silvamostort

Silvamo01

De gemeente Kortemark start zelf met een uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van het grondwater in de buurt van het Silvamostort.

De stortplaats van Silvamo zorgt in Kortemark al langer voor protest. Actiegroep Leefbaar Groot Kortemark voerde eerder al actie en Silvamo liet uiteindelijk in opdracht van Agentschap Zorg twee stalen van grondwater bij buurtbewoners analyseren. Eén van die twee stalen toonde hoge waarden voor onder andere PFAS.

Volgens Agentschap Zorg en Gezondheid is verder onderzoek voorlopig niet nodig, maar de gemeenteraad in Kortemark ziet dat anders. De gemeente gaat nu zelf een uitgebreid onderzoek doen. “We hebben een perimeter opgesteld, maar minder ruim dan 1 kilometer,” zei schepen van milieu Lynn Vermote op de gemeenteraad. “Dat is te ruim om de link te kunnen leggen met Silvamo als oorzaak. Concreet laten we het grondwater onderzoeken bij mensen die rond het stort wonen in de Staatsbaan, de Hoogledestraat en de Amersveldestraat.”

2023-06-22 00:00:00 - Twintig buurtbewoners van Silvamostort gaan in op bloedafname
Nieuws

Twintig buurtbewoners van Silvamostort gaan in op bloedafname

Het onderzoek zal gebeuren op kosten van de gemeente. Wie binnen de onderzoekszone woont zal daar een brief over krijgen. De oppositie is tevreden, of toch bijna: “We hadden toch ook graag gezien dat in het onderzoek ook een zone wordt opgenomen aan de andere kant van de Staatsbaan. Wat ons betreft mag dat onderzoek zo snel mogelijk starten.

2022-11-16 00:00:00 - Silvamo-stort mag niet uitbreiden, maar behoudt wel vergunning
Nieuws

Silvamo-stort mag niet uitbreiden, maar behoudt wel vergunning

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse