Nieuws

Kan niet anders dan dat het in Mer­kem straks over­stroomt” (Bur­ge­mees­ter Houthulst)

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Brandweer en technische diensten van onder andere Houthulst hebben de hele nacht zandzakjes opgehaald en verdeeld. Het waterpeil in deelgemeente Merkem is er duidelijk gestegen. Op de koop toe is ook een waterleiding gesprongen in het centrum.

Burgemeester Jeroen Vandromme houdt de situatie in zijn gemeente angstvallig in de gaten. “Aan de Westbroekstraat zie ik dat het huis het dichtst bij de Winterdijk al water rond zich heeft, maar nog niet in het huis zelf.”

Waterleiding gesprongen

“Midden in ons centrum is er een waterleiding gesprongen, dat treft nu twee huizen. Dat is op een heel slecht moment, en het is geen goed voorteken voor onze gemeente.”

Op het crisisoverleg gisteren was al duidelijk dat er overstromingen zouden komen, de burgemeester van Houthulst vreest voor zijn gemeente het ergste: “Het water van Houthulst en Merkem moet allemaal naar de Blankaart. Als daar niets meer bij kan, dan is het toch logisch dat het bij ons gaat overstromingen.

"Ik kijk ook richting Vlaamse overheid: die had het waterpeil achter de Winterdijk kunnen verlagen. Soms gaat het meer over de vogels dan over de mensen, heb ik zo de indruk.”

Jeroen Vandromme, burgemeester Houthulst

De burgemeester van Houthulst betreurt dat er in eigen streek geen civiele bescherming meer is, na de sluiting van Jabbeke. "Nu komen die teams uit Brasschaat, die staan hier niet meteen. Ook militairen uit Marche-en-Famenne: dat duurt al twee uur voor ze hier kunnen beginnen bijspringen."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse