Nieuws

Bij­zon­de­re Jeugd­zorg voert actie in Brug­ge: Zelfs bespa­ren op voeding”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zeven Brugse organisaties uit de Bijzondere Jeugdzorg zijn vanmiddag de straat opgetrokken. Ze willen dringend meer geld en trekken aan de alarmbel. De Vlaamse middelen voor bijzondere jeugdhulp zijn al twaalf jaar niet meer geïndexeerd, en dat weegt zwaar door op de werking en de kwetsbare jongeren zelf. Het gaat onder meer om het schrappen van uitstappen, maar ook besparen op voeding en kledij.

Tom Vangrysperre, adjunct-directeur Binnenstad Vzw: “De centen die we nodig hebben om voor die kinderen de dagelijkse zorgen te bieden, om de gebouwen te onderhouden, en de werking te doen draaien, zijn al 14 jaar niet geïndexeerd. We hebben allemaal de inflatiegolf meegemaakt. Waar we 14 jaar geleden een groot brood konden kopen, hebben we nu nog niet geld genoeg voor een klein broodje."

200 actievoerders

In stoet trokken zo’n 200 actievoerders van ’t Zand naar de administratie van de Vlaamse jeugdzorg aan het station. Voor de sociaal werkers is het dagelijks puzzelen met het budget. Pepijn Vivey, sociaal werker: “We hebben zo weinig werkingsmiddelen. We kunnen nog altijd iets doen, maar je moet altijd gaan zoeken als sociaal werker. Je moet flexibel zijn. Je bent eigenlijk een budgetplanner en moet creatief zijn om met minder werkmiddelen activiteiten te voorzien voor de gasten.”

Je bent eigenlijk een budgetplanner en moet creatief zijn om met minder werkmiddelen activiteiten te voorzien voor de gasten.” 

Pepijn Vivey

Deze actie is ook een boodschap naar de politici in de volgende Vlaamse regering. Femke Vlaminck, teamcoördinator vzw Nieuwland: “Ik denk dat het algemene signaal naar de politiek is, dat we op de kaart willen gezet worden. We willen niet vergeten worden. Wij willen dat onze werkingsmiddelen geïndexeerd worden en we willen onze jongeren kunnen geven waar ze richt op hebben.”

In West-Vlaanderen worden meer dan 3.000 kinderen en jongeren ondersteund door de bijzondere jeugdzorg, zo’n 1.000 in de regio Brugge.

Lorenzo Dejonghe