Nieuws

Haven Oos­ten­de: inter­na­ti­o­na­le rechts­pro­ce­du­re tegen wind­mo­len­park in zee bij Duin­ker­ke nodig”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Haven Oostende roept de federale regering op om een internationale rechtsprocedure te starten tegen Frankrijk voor de plannen van een windmolenpark in zee bij Duinkerke. Dat park is volgens de haven nefast voor de scheepvaart vanuit Oostende.

Het gaat om een historische scheepvaartroute tussen Oostende en Engeland die ook vandaag nog cruciaal is. Raar is dat Frankrijk zo doof blijft voor alle argumenten. Nochtans zijn er al 8 jaar diplomatieke initiatieven om het Belgisch verzet duidelijk te maken. Eric Van Hooydonk, professor Zee- en havenrecht (UGent): “Dat heeft effectief geen enkel resultaat gehad tot nu toe. De enige uitweg is nu een rechterlijke procedure van staat tot staat voor een arbitragetribunaal.”

'Quantité négligeable'

Als het project voor het Franse windmolenpark niet wordt stilgelegd, wil Haven Oostende effectief dat de Belgische regering een internationale rechtsprocedure start. Eric Van Hooydonk, professor Zee- en havenrecht (UGent): “De realiteit is dat Frankrijk België en de haven van Oostende beschouwd als 'quantité négligeable'. Alle bezwaren worden weggelachen. Op een bepaald moment moet dat stoppen. Waar wij nu voor pleiten is een internationale procedure wegens schending van internationaal recht.”

2015-04-16 00:00:00 - Laatste milieuvergunning voor windmolenpark goedgekeurd
Nieuws

België dient bezwaar in tegen windmolenpark bij Duinkerke

Trein dendert voort

De Oostendse haven zelf kan het als rechtspersoon niet doen, maar het is wel dringend dat de federale regering, of de minister van Noordzee, initiatief neemt. “Zo snel mogelijk, want de trein dendert maar voort met die procedures en voor we het weten zal het windmolenpark er gebouwd zijn."

Stefaan Kerger