Nieuws

Foto-expo over endo­me­tri­o­se: Ik wil niet dat iemand zich zo alleen voelt zoals ik me voelde.’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de voormalige bibliotheek De Vriendschap in Roeselare vindt een unieke fototentoonstelling plaats. Endo Insideout is een reeks indringende portretten van vrouwen die de diagnose endometriose kregen. Vzw Endo.Insideout wil het grote publiek en zelfs de medische wereld vertrouwd maken met de aandoening. 

Vaidi Plovie, de vrouw achter het project, heeft zelf lang gewacht op haar diagnose. Het duurt vaak tien jaar of langer voor een arts de aandoening herkent. Deze lange weg van operaties en revalidatie werd in een fotoreeks gegoten.

'Toen ik mijn diagnose kreeg, viel de hemel op mijn hoofd.'

Vaidi Plovie, vzw Endo.Insideout

'Toen ik mijn diagnose kreeg, viel de hemel op mijn hoofd. Ik wist helemaal niet wat er aan de hand was en ik had geen plek om naartoe te gaan om daarover te praten. Ik heb dat heel hard gemist. Ik wil niet dat iemand zich zo alleen voelt zoals ik mij alleen heb gevoeld.' De lens van de fotograaf Stijn Huyghe heeft zich gericht op de zichtbare en onzichtbare strijd die vrouwen met endometriose dagelijks doorgaan. De vzw wil vooral het taboe rond de aandoening doorbreken en de bezoekers van de expo informeren. 

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij hormoongevoelig weefsel zich op allerlei plaatsen in het lichaam kan bevinden en daar ontstekingsreacties veroorzaakt, voornamelijk in de buikholte, waardoor de klachten gedurende de menstruatiecyclus variëren. Endometrioseweefsel kan daarnaast ook op plaatsen buiten de pelvis voorkomen zoals op het middenrif of in de longen en uitzonderlijk zelfs op het hart of in de hersenen. Dit hele proces zorgt voor pijn, die zeer ernstig kan zijn, verklevingen en littekenweefsel. 

Naast de foto-expositie worden er lezingen, workshops en praatmomenten georganiseerd om dieper in te gaan op verschillende aspecten van de aandoening. De expo is gratis te bezoeken van 2 tot 24 maart.

Jenna Lebrun
Stefaan Six