Brood­roof”: foto­gra­fen wil­len niet dat gemeen­te zelf pas­fo­to’s neemt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Twee beroepsfotografen uit Waregem willen niet dat de stad Waregem zélf pasfoto's gaat nemen aan het loket voor identiteitskaarten. Ze vinden dat broodroof. 

Gemeentebesturen kunnen zo'n systeem aanvragen bij de Belgische overheid. Het moet identiteitsfraude tegengaan en zo zijn ze zeker dat de foto's aan alle eisen voldoen. In Oostende bijvoorbeeld is dat al langer zo. Waregem zit binnenkort samen met die fotografen voor overleg. In buurstad Kortrijk doen ze dat bewust niet, net om lokale handelaars hun inkomsten niet af te nemen.

Ruth Vandenberghe, schepen van burgerzaken Kortrijk: "Wij doen dat niet omdat wij vinden dat dat geen kerntaak van de stad is. Onze ambtenaren zijn niet opgeleid om goede pasfoto's te nemen. Bovendien moeten er heel wat aanpassingen gebeuren aan de balies, wat niet evident is. En we hebben op wandelafstand drie heel goede fotografen, lokale ondernemers die we heel graag steunen."

"We hebben op wandelafstand drie heel goede fotografen, lokale ondernemers die we heel graag steunen."

Ruth Vandenberghe

In Kortrijk kunnen fotografen dus op hun beide oren slapen. In Waregem zit de stad binnenkort samen met de beroepsfotografen voor overleg.

Pasfoto1
Pasfoto2
Pasfoto3
Pasfoto4
Jens Lemant
Ben Storme