Sectorfederatie Febeliec, die grootverbruikers van energie groepeert, eist het schrappen van een deel van het energie-eiland voor onze kust. Er was eerder al kritiek omdat het bijna drie keer meer kost dan eerst gedacht. Dat zou energie onbetaalbaar maken, zegt Febeliec. En nu vrezen ze ook dat de nieuwe windparken geregeld zullen stilstaan door overbelasting van de stroomkabels.
In april al toonde Elia in het Nederlandse Terneuzen dat de bouw van het energie-eiland volop bezig is. Intussen blijkt het geen drie maar zeven miljard euro te kosten. De sector van de grootindustrie uit nu grote bedenkingen bij het gelijkstroomgedeelte van het eiland, dat beter zou geschrapt worden. Andreas Tirez, energiespecialist Febeliec: “Wij zijn nu klaar met onze analyse en onze conclusie is dat we dit moeten stopzetten. We hebben ook gesproken met andere partijen. Ook de Creg komt nog met een rapport. En we horen dat ook Elia openstaat om alternatieven te bekijken, bijvoorbeeld een rechtstreekse verbinding met Engeland. We denken echt dat het mogelijk is om de koers te wijzigen en het geheel efficiënter en goedkoper te maken.”
Elia relativeert
Het energie-eiland voor onze kust is niet alleen peperduur, meent Febeliec, het hindert volgens haar ook de uitbouw van nieuwe windmolenparken op de Elisabethzone. Elia relativeert, maar bevestigt dat ze nog altijd alternatieven onderzoeken. “Het Belgische energie-eiland is van groot strategisch belang en bepalend voor de Belgische elektriciteitsvoorziening in de komende decennia. De structuur voor het eiland wordt gebouwd voor een periode van 100 jaar en past in de langetermijnvisie waarbij windenergie op zee essentieel wordt in de toekomstige energiemix van ons land,” zegt Elia.
Intussen gaat de bouw van de funderingen van het kunstmatige eiland wel door. Dat garandeert alvast dat twee van drie nieuwe offshore windparken er kunnen komen. Elia noemt het eiland cruciaal in een langetermijnvisie op windenergie op zee.