Eerste reusachtige bouwstenen energie-eiland in de maak
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In de haven van Vlissingen verrijzen de eerste bouwstenen van wat later het Prinses Elisabeth Eiland moet worden: een Belgisch miljardenproject in de Noordzee om ons land massaal te voorzien van groene stroom.
In Vlissingen bouwen de maritieme aannemers Jan De Nul en DEME in opdracht van hoogspanningsnetbeheerder Elia de eerste caissons van dat energie-eiiland. Die caissons - immense betonnen constructies - zijn een soort bouwblokken die de contouren vormen van het eiland.
De afmetingen van de blokken zijn gigantisch: 57 meter lang, 30 meter breed en tot 30 meter hoog. Elk exemplaar weegt 22.000 ton. Zo'n betonnen blok gieten en bouwen kost ongeveer drie maanden, en gebeurt in verscheidene stappen, waardoor er ongeveer om de 17 dagen een caisson van de werf loopt. Ze worden in de haven geparkeerd, om dan later naar de plaats te worden gedreven waar het eiland uiteindelijk moet komen, 45 kilometer van onze kust.
Wereldprimeur
Ook in de Noordzee zelf heeft het consortium van DEME en Jan De Nul al werken uitgevoerd. De zeebodem waar het Prinses Elisabeth-Eiland komt is er vlak gemaakt, en stenen zijn gestort. Het uiteindelijke energie-eiland of Prinses Elisabeth Eiland wordt een wereldprimeur. Nooit eerder werd een kunstmatig energie-eiland gebouwd. Het moet ons land voorzien van de elektriciteit die door de vele windparken op zee wordt opgewekt.
“Dit eiland is cruciaal om ons toegang te verschaffen tot goedkope energie.”
De werf in Vlissingen werd vandaag bezocht door premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine. "Dit eiland is cruciaal om ons toegang te verschaffen tot goedkope energie, ons onafhankelijk te maken van landen die misbruik maken van onze afhankelijkheid van fossiele energie en om toegang tot hernieuwbare energie te krijgen. Het potentieel van de Noordzee is immers gigantisch", zegt de premier daarover.
DEME en Jan De Nul zullen de expertise die ze in vandaag bij de bouw van het energie-eiland opdoen, later kunnen gebruiken in andere projecten. "We zijn exporteur van klimaatoplossingen, en wereldleider daarin", zegt energieminister Van der Straeten over het project.